Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Le a ráncokkal!

 

Bár a ráncos arcbőr sokak szerint a bölcsesség jele, a legtöbb ember köszöni, inkább nem kér belőle. Manapság rengeteg termék hirdeti magáról, hogy használóit segíti megszabadítani ráncaitól.

Vannak készítmények, amelyek semmit sem használnak, vagy csak alig látható változásokat hoznak, másokkal valamivel jobb eredményeket lehet elérni.

A bőr testszerte öregszik, de a napsugárzásnak kitett helyeken gyorsabb ez a folyamat. A nap által létrejött változások a bőr szárazsága, megereszkedése, a májfoltok kialakulása és a ráncok megjelenése.

A ráncokat két csoportba sorolhatjuk, a finom felületi ráncokra és a mély barázdákra. A kezelés természetesen sokkal hatékonyabb az apró ráncok esetében. A mélyebb barázdák eltüntetéséhez, vagy legalábbis enyhítéséhez már agresszívabb technikák szükségesek, ilyen például a plasztikai műtét is.

A ráncok kialakulását elősegítő tényezők:

– a dohányzás
– a világos arcbőr
– örökletes tulajdonságok
– a frizura
– a ruházat
– foglalkozási és pihenési szokások.

Ezeknek a tényezőknek egy részére nem vagyunk befolyással, van azonban két alapvető megelőző intézkedés, amelyet mindenki megtehet: kerülni a napsugárzást, és abbahagyni a dohányzást.

A különféle kezelési módokhoz tartoznak az orvosi kezelések (A-vitaminsav (tretinoin), alfa-hidroxisavak, antioxidánsok és a közönséges hidratálók), valamint a kozmetikai eljárások. Ezek a következők lehetnek:

– Glikolsavas hámlasztás (peeling)
– mélyhámlasztás
– mikrodermabrázió (bőrradír)
– dermabrázió
– lézeres felületkezelés
– frakciós lézerkezelés
– a kollagénszintézis elősegítése lézerrel
– hő- és rádiófrekvenciás kezelés
– plasztikai sebészet
– botox-injekció
– bőr-feltöltés.

Ha valaki kozmetikai eljárással szeretné megfiatalítani a bőrét, mindenképpen forduljon orvoshoz. A betegeket fel kell világosítani a kiválasztott eljárás előnyeiről és lehetséges kockázatairól.

 

Sárgarépával és paradicsommal hatékonyan fel lehet venni a küzdelmet a ráncok ellen - mutatja egy közelmúltban készített felmérés. E zöldségek fogyasztásának hatására növekszik a béta-karotin és a likopén mennyisége a bőrben, amely azt fiatalabbá varázsolja.

A vizsgálatot német tudósok végezték 40 és 50 évesek körében. A vizsgálat fő megállapítása az, hogy akiknek bőrében a béta-karotin és likopén szintje sokkal magasabb volt az átlagnál, annak sokkal kevesebb ránca volt, mint azoknak, akiknek szervezete kevesebbet tartalmazott e vegyületekből.

A béta-karotin egyébként egy antioxidáns, mely a sárga és narancssárga zöldségekben, és gyümölcsökben található.

Nagyobb mennyiségben fordul elő a sárgarépában, a tökben, a paradicsomban, a barackban, a nektarinban, a sárgadinnyében, a spenótban, a brokkoliban, a salátában és a spárgában.

A likopén is egy antioxidáns, melynek fő forrása a paradicsom, de a görögdinnyében és a vörös grapefruitban is jelen van.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 
Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 91339
Hónap: 1331
Nap: 69