Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyiss a külvilágra

Manapság a helytelen testtartás, a számítógép előtt töltött órák és a görnyedt állás sok egészségügyi problémát okozhat. A hátizmok megnyúlnak, túlterhelődnek a csigolyák és a porcok, a tüdőnek kevesebb hely jut az összeszorított mellkasban, így csökken a kapacitása, romlik a teljesítménye.
Anapi problémáinkat, stresszt is a „hátunkra pakoljuk” ami csak ront ezen a testtartáson. Ezen kívül mégegy lelki háttere van a görnyedt tartásnak, ez pedig a zárkózottság, merevség. Azt biztos észrevetted, hogy aki egyenesen jár, kihúzza magát, az magabiztosságot sugall. Aki pedig nehezen hajol hátra, görnyedten jár, az nem tud szembenézni magával és másokkal.
Néhány olyan gyakorlatot mutatok most, ami javít a testtartáson, segít „kinyitni a mellkasodat”, hogy magabiztosabban fordulhass a világ felé.
Fontos, hogy mielőtt belekezdenél, melegíts be. Tudod, amiket már tesiórán is mindenki megtanult. Karkörzés,hajolgatás,boka- és csuklókörzés stb. Ha ez megvan, belevághatsz a gyakorlatokba, de csak azokat csináld, amelyikeket nem érzed fájdalmasnak. A legjobb ha egy szakember segítségét kéred, mert én nem vagyok az, így nem tudok felelősséget vállalni azért, hogy nálad személy szerint minden jól fog-e működni.

 

Kobrapóz

Először csak egy egyszerűsített változatot nézzünk. Feküdj hasra a talajon, a lábadat tedd kis terpeszbe, majd a kezeddel nyomd fel a mellkasodat.

A valódi kobrapózban, amikor emeled a mellkasodat, hajlítsd be a térdeidet, és próbáld megérinteni a homlokodat a talpaddal. Valószínűleg fel fog emelkedni a szeméremcsontod, ez nem baj, de ha tudod próbáld meg lenyomni, így mégjobban fogsz homorítani.

 

Íjtartás és íjállás

Ímét helyezkedj el hasonfekvésbe. A térdedet hajlítsd be, a kezeddel nyúlj hátra és fogd meg a lábfejed néhány centire a lábujjaidtól. Ezután kezd el a lábadat minnél magasabbra emelni. Közben homoríts, és emeld ki a fejed, egy íj alakot formázva. (vagy egy bölcsőt, kinek mi tetszik)

Az íjálás lényegében ugyanígy néz ki, csak állva. Tehát zártállásba helyezkedsz, a bal lábaddal megfogod a bal kezedet, a jobb kezedet pedig előre nyújtod. Közben ugyanúgy homorítasz, és kiemeled a fejed, ugyanúgy, mint az íjtartásnál.

 

Kerékállás

Ez a gyakorlat elég egyszerű, de persze ez is nagy odafigyelést igényel. Lényegében az iskolai tornaórákról megismert „híd” pozíciót kell felvenned. A hátadra fekszel, majd behajlított kézzel és lábbal, a tenyeredet és a talpadat a földre rakod. Végül pedig elkezded kinyomni magad. Először a fejeddel még támasztod magad, majd mégföljebb nyomod, és elemelkedik a fejed a földről.
 

 

 

Galambok királya

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy ez a póz honnan kapta a nevét, de nem is ez a lényeg.  Sarokülésből fogunk indulni. A bal lábadat nyújtsd hátra, így félspárga helyzetben leszel.  A jobb lábfejedet hozd előlrébb, szinte érintse a bal csípőcsontodat. Hajolj rá a behajlított jobb lábadra, mintegy  ráhangolódásként. Ez után jön az igazi póz. A kinyújtott bal lábadat hajlítsd be, és kezdj el hátrahajolni. Ha megy, fogd meg a lábfejedet, és hajtsd oda a fejed.  A vágám szép lassan bontsd le a pózt. Ez már a nehezek közé tartozik, szóval óvatosan!

(fitt info)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 
Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 91339
Hónap: 1332
Nap: 69